E-Wiza-Informacja: Często zadawane pytania


E-wiza jest oficjalnym dokumentem, który zezwala posiadaczowi na wjazd i podróż po Turcji.

E-wiza jest alternatywą dla wiz wydawanych w placówkach tureckich i na przejściach granicznych.

Wnioskodawcy otrzymują wizy drogą elektroniczną po wprowadzeniu wymaganych danych i dokonaniu płatności kartą kredytową lub debetową (Mastercard lub Visa).

Link do pobrania e-wizy jest udostępniany na ostatnim etapie, po otrzymaniu przez Pańtwa informacji, że wniosek został pomyślnie wypełniony. Ponadto, ten sam link do pobrania e-wizy zostanie wysłany do Państwa elektronicznie. Pracownicy kontroli paszportowej na przejściach granicznych mają możliwość zweryfikowania Państwa e-wizy w swoim systemie. Jednakże zaleca się posiadanie e-wizy w wersji elektronicznej (na tablecie, smartfonie i.t.p.) lub w wersji papierowej w razie awarii systemu.

Tak jak w przypadku pozostałych wiz, uprawnieni urzędnicy tureccy na przejściach granicznych zastrzegają sobie prawo do odmowy wjazdu na teren Turcji posiadaczowi e-wizy bez podania przyczyny.

Należy posiadać dokument podróży ważny przez co najmniej 6 miesięcy od daty planowanego wjazdu do Turcji. W zależności od Państwa narodowości, mogą wystąpić dodatkowe wymagania. O wymaganiach zostaną Państwo poinformowani po wybraniu swojego kraju zgdodnie z dokumentem podróży i daty podróży.

E-wizę można łatwo otrzymać w dowolnym miejscu, w którym jest dostęp do internetu. Dzięki temu oszczędzają Państwo czas, który spędziliby na wypełnianiu wniosków wizowych w placówkach tureckich lub na tureckich przejściach granicznych (jeśli są Państwo uprawnieni).

Do e-wizy uprawnieni są obywatele krajów wymienionych poniżej pod warunkiem, że spełniają wymagane kryteria. W celu uzyskania informacji o tych kryteriach prosimy przejść do strony głównej, kliknąć przycisk "Złóż wniosek" i wybrać Państwa kraj oraz rodzaj dokumentu podróży.

Countries

Afganistan, Algieria, AngolaAntigua i BarbudaArabia, Saudyjska, Armenia, Australia, Austria, Bahamy, Bahrajn, Bangladesz, Barbados, Belgia, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Chiny, Chorwacja, Czad, Dominika, Dominikana, Dżibuti, Egipt, Erytrea, Estonia, Etiopia, Fidżi, Filipiny, Gabon, Gambia, Ghana, Grecko-Cypryjska Administracja Południowego Cypru, Grenada, Gwinea, Gwinea Bissau, Gwinea Równikowa, Haiti, Hiszpania, Holandia, Hongkong (BN(O))Indie, Indonezja, Irak, Irlandia, Jamajka, Jemen, Kambodża, Kamerun, Kanada Katar Kenia Komory Kongo, Republika Kongo, Republika Demokratyczna Kuwejt Lesoto Liberia Libia Litwa Łotwa Madagaskar Malawi Malediwy Mali Malta Mauretania Mauritius Meksyk Mozambik Namibia Nepal Niger Nigeria Norwegia Oman Pakistan Polska Portugalia Republika Środkowoafrykańska Republika Zielonego Przylądka RPA Rwanda Saint Lucia Saint Vincent i Grenadyny Senegal Sierra Leone Somalia Sri Lanka Suazi Sudan Surinam Tajwan Tanzania Timor Wschodni Togo U.S.A. Uganda Vanuatu Wietnam Wybrzeże Kości Słoniowej Wyspy Salomona Wyspy Świętego Tomasza i Książęca Zambia Zimbabwe Zjednoczone Emiraty Arabskie Zjednoczone Królestwo

Nie, nie ma takiej konieczności. Okres ważności Państwa e-wizy biegnie od daty podanej na wniosku. Mogą Państwo wjechać do Turcji w dowolnym dniu w ramach tego okresu.

Nie, nie ma takiej możliwości. Należy ubiegać się o kolejną e-wizę.

Republika Turecka nie przekazuje, nie udostępnia osobom trzecim lub w żaden inny sposób nie wykorzystuje żadnych danych osobowych wprowadzonych w systemie e-wiza. Wszelkie dane uzyskane na każdym etapie wnioskowania jak również e-wiza wydana w wyniku całego procesu są przechowywane w systemach o wysokich standardach bezpieczeństwa. Wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za bezpieczeństwo zarówno elektronicznej jak i wydrukowanej wersji e-wizy. Ponadto, wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za ewentualne udostępnienie danych osobom trzecim. Dane wnioskodawcy zapisane na kodzie kreskowym e-wizy są przechowywane na zakodowanym i elektronicznie podpisanym formularzu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej. Dostęp do danych i autoryzacja zawartości kodu kreskowego są przekazywane wyłącznie instytucjom upoważnionym przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej. Wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za wszelkie problemy powstałe w wyniku sfałszowania kodu kreskowego.

Tak, jest taka konieczność. Każdy podróżny musi posiadać oddzielną e-wizę.

Nie, nie ma takiej możliwości. Nie możemy dokonać zwrotu pieniędzy za niewykorzystane e-wizy.

Jeśli jest Pan/Pani obywatelem jednego z krajów wymienionych poniżej, otrzyma Pan/Pani e-wizę wielokrotną: Antigua i Barbuda Arabia Saudyjska Armenia Australia Austria Bahamy Bahrajn Barbados Belgia Chorwacja Dominika Dominikana Estonia Grenada Haiti Hiszpania Holandia Hongkong (BN(O)) Irlandia Jamajka Kanada Katar Kuwejt Litwa Łotwa Malediwy Malta Mauritius Norwegia Oman Polska Portugalia RPA Saint Lucia Saint Vincent i Grenadyny U.S.A. Zjednoczone Emiraty Arabskie Zjednoczone Królestwo

Obywatele krajów wymienionych poniżej są zobowiązani do podróżowania liniami lotniczymi, które podpisały protokół z tureckim Ministerstwem Spraw Zagranicznych. Do tej pory protokół został podpisany przez Turkish Airlines, Pegasus Airlines i Onur Air. Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Czad Dżibuti Egipt Erytrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Gwinea Gwinea Bissau Gwinea Równikowa Jemen Kamerun Kenia Komory Kongo, Republika Kongo, Republika Demokratyczna Lesoto Liberia Madagaskar Malawi Mali Mauretania Mozambik Namibia Niger Nigeria Republika Środkowoafrykańska Republika Zielonego Przylądka Rwanda Senegal Sierra Leone Somalia Suazi Sudan Tanzania Togo Uganda Wietnam Wybrzeże Kości Słoniowej Wyspy Świętego Tomasza i Książęca Zambia Zimbabwe

Nie, nie ma takiej możliwości. Państwa e-wiza jest nieważna. Należy uzyskać kolejną e-wizę.

Jeśli planują Państwo zostać w Turcji dłużej niż zezwala e-wiza, należy ubiegać się o pozwolenie na pobyt w jednostkach policji miejscowej.

Uwaga! E-wiza wydawana jest wyłącznie w przypadku wyjazdów turystycznych lub biznesowych. Wnioski o inne typy wiz (n.p. wiza pracownicza, studencka) należy składać w ambasadach lub konsulatach Turcji.

Jeśli zostaną Państwo dłużej niż przewiduje e-wiza, istnieje prawdopodobieństwo, że zostaną Państwo ukarani grzywną, nakazem deportacji lub zakazem wjazdu do Turcji na określony czas.

Nasza strona internetowa utrzymuje wysoki poziom bezpieczeństwa. Nie ponosimy odpowiedzialności za żadne problemy mogące powstać w wyniku słabych zabezpieczeń Państwa banku, komputera czy łącza internetowego.

Link do pobrania e-wizy uzyskują Państwo na ostatnim etapie. Wtedy otrzymują Państwo informację, że wniosek został wypełniony pomyślnie. Ponadto, ten sam link do pobrania wizy zostanie przesłany do Państwa elektronicznie.

Może Pan/Pani udać się do najbliższej ambasady tureckiej lub konsulatu w sprawie wniosku wizowego.

Opłata ze wniosek o e-wizę jest pobierana tylko za przyznaną e-wizę.

O e-wizę mogą Państwo ubiegać się w każdej chwili przed rozpoczęciem podróży. Jednak zalecamy złożyć wniosek co najmniej 48 godzin przed wyjazdem.

Tak, jest taka możliwość. Jeśli jest Pan/Pani obywatelem jednego z krajów wymienionych poniżej i spełnia Pan/Pani wymagane kryteria, może Pan/Pani otrzymać wizę po przyjeździe. W celu uzyskania więcej informacji na temat tych wymogów prosimy przejść do strony Minsterstwa (www.mfa.gov.tr).

Antigua i Barbuda Armenia Australia Austria Bahamy Bahrajn Barbados Belgia Chorwacja Dominika Dominikana Estonia Grecko-Cypryjska Administracja Południowego Cypru Grenada Haiti Hiszpania Holandia Hongkong (BN(O)) Indonezja Irlandia Jamajka Kanada Litwa Łotwa Malediwy Malta Mauritius Meksyk Norwegia Oman Polska Portugalia Saint Lucia Saint Vincent i Grenadyny U.S.A. Zjednoczone Królestwo

Nie, nie ma innej możliwości. Płatności można dokonać tylko kartą kredytową lub debetową (wyłącznie Mastercard, Visa lub UnionPay). Jednakże karta nie musi być wystawiona na Państwa nazwisko.

Prosimy upewnić się, że posługują się Państwo kartą "Mastercard", "Visa" lub "UnionPay" (karta nie musi być wystawiona na Państwa nazwisko), która posiada system 3D Secure i można nią dokonywać transakcji międzynarodowych. Jeśli Państwa karta spełnia te wymogi, a nadal nie mogą Państwo dokonać płatności, mogą Państwo spróbować dokonać płatności później lub użyć innej karty. Uwaga! Po otrzymaniu "prośby o weryfikację adresu e-mail" należy klknąć przycisk "zatwierdź" i przejść do płatności w ciągu 24 godzin. W przeciwnym razie Państwa wniosek wygaśnie, system nie zaakceptuje płatności, co wiąże się z koniecznością złożenia nowego wniosku. Jeśli problem nie ustąpi, należy skontaktować się z bankiem w celu uzyskania pomocy. W przypadku, gdy nadal nie będą Państwo mogli dokonać płatności, prosimy o kontakt z działem wsparcia systemu e-wiza (strona główna > skontaktuj się z nami).

Prosimy wprowadzić drugie imię po pierwszym imieniu w sekcji "imię/imiona", oddzielając je spacją.

Nie, nie ma takiej możliwości. Adres na fakturze jest automatycznie pobierany z e-wizy.

W przypadku kart Visa i Mastercard CVV / CVC / CVC2 oznaczają trzy ostatnie cyfry numeru znajdującego się na pasku do podpisu na odwrocie karty.

Zgodnie z turecką Ustawą o Cudzoziemcach i Ochronie Międzynarodowej, która weszła w życie w dniu 11. kwietnia 2014, ci obcokrajowcy, którzy przyjeżdżają do portów morskich i zamierzają zwiedzić miasto portowe lub okolice w celach turystycznych, są zwolnieni z obowiązku wizowego pod warunkiem, że ich pobyt nie przekracza siedemdziesięciu dwóch (72) godzin.

Tak, jest to konieczne. Prosimy o wpisanie danych dziecka zgodnie z jego dowodem tożsamości oraz danych z Państwa paszportu.

Jedynym wymogiem, który musi być spełniony, aby wiza/pozwolenie na pobyt posłużyły jako dokument uzupełniający, jest zachowanie ich ważności do momentu wjazdu do Turcji. Wykorzystane lub niewykorzystane wizy jednokrotne są akceptowane o ile ich data ważności pokrywa się z datą Państwa wjazdu do Turcji. Uwaga! E-wizy wystawione przez inne kraje nie są akceptowane jako dokument uzupełniający.

Nie, nie ma takiej możliwości. Obywatele krajów wymienionych poniżej mogą otrzymać e-wizę i nie są uprawnieni do wizy po przyjeździe.

Afganistan Algieria Angola Arabia Saudyjska Bangladesz Benin Bhutan Botswana Burkina Faso Burundi Chiny Czad Dżibuti Egipt Erytrea Etiopia Fidżi Filipiny Gabon Gambia Ghana Gwinea Gwinea Bissau Gwinea Równikowa Indie Irak Jemen Kambodża Kamerun Katar Kenia Komory Kongo, Republika Kongo, Republika Demokratyczna Kuwejt Lesoto Liberia Libia Madagaskar Malawi Mali Mauretania Mozambik Namibia Nepal Niger Nigeria Pakistan Republika Środkowoafrykańska Republika Zielonego Przylądka RPA Rwanda Senegal Sierra Leone Somalia Sri Lanka Suazi Sudan Surinam Tajwan Tanzania Timor Wschodni Togo Uganda Vanuatu Wietnam Wybrzeże Kości Słoniowej Wyspy Salomona Wyspy Świętego Tomasza i Książęca Zambia Zimbabwe Zjednoczone Emiraty Arabskie

Opłata za e-wizę jest zróżnicowana w zależności od kraju pochodzenia dokumentu podróży i rodzaju dokumentu podróży. Proszę kiknąć przycisk "Złóż wniosek teraz" na stronie głównej i wybrać kraj pochodzenia dokumentu podróży w celu sprawdzenia wysokości opłaty.

Okres ważności e-wizy jest zróżnicowany w zależności od kraju pochodzenia dokumentu podróży. Proszę przejść do strony głównej, kliknąć przycisk "Złóż wniosek teraz" i wybrać kraj podróży i rodzaj dokumentu podróży w celu zweryfikowania, na jaki okres jest Pan/Pani uprawniony/a do przebywania na terenie Turcji.

Nie, nie ma takiej potrzeby. Nie musi Pan/Pani uzyskać wizy, jeśli nie planuje Pan/Pani opuszczać strefy tranzytowej.

Wnioski rodzinne mogą być utworzone dla minimum 2 i maksimum 10 wnioskodawców.

Tak, istnieją. Członkowie rodziny muszą pochodzić z tego samego kraju; ich dokumenty podróży [paszporty]muszą być tego samego rodzaju (n.p. zwykły, służbowy, dyplomatyczny) oraz data przyjazdu do Turcji musi być taka sama. (Uwaga! Okres ważności e-wiz rozpocznie się z datą wskazaną jako data przyjazdu. Posiadacze e-wiz mogą wjechać do Turcji w dowolnym dniu w ramach ważności wizy. Innymi słowy, nie wszyscy członkowie grupy muszą wjechać do Turcji w tym samym dniu.) Poza tym, wszelkie wymogi (jeśli jakiekolwiek) do wniosku o e-wizę muszą być spełnione przez wszystkich członków grupy.

Po dokonaniu wyboru w polach “Kraj/Region” zgodnie z dokumentem podróży i “Data przyjazdu” proszę wypełnić formularz “Dane osobowe” dla pierwszego członka rodziny. Następnie proszę kliknąć przycisk “Dodaj nową osobę” w celu wprowadzenia danych pozostałych wnioskodawców z Państwa rodziny, maksymalnie 10 osób. Po wypełnieniu wniosku dla ostatniego członka rodziny i kliknięciu przycisku “Kontynuuj” na podany adres e-mailowy otrzymają Państwo e-mail potwierdzający od Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Płatności zbiorczej można dokonać po zakończeniu tego etapu. Po otrzymaniu płatności Ministerstwo Spraw Zagranicznych udostępni Państwu pobranie e-wiz. Na Państwa życzenie zostanie wystawiony rachunek na dane pierwszego wnioskodawcy.

Wnioski grupowe mogą być utworzone dla minimum 10 i maksimum 300 wnioskodawców.

Tak, istnieją. Członkowie grupy muszą pochodzić z tego samego kraju; ich dokumenty podróży [paszporty]muszą być tego samego rodzaju (n.p. zwykły, służbowy, dyplomatyczny) oraz data przyjazdu do Turcji podana na wniosku musi być taka sama dla każdego wnioskodawcy. (Uwaga! Okres ważności e-wiz rozpocznie się z datą wskazaną jako data przyjazdu. Natomiast Posiadacze e-wiz mogą wjechać do Turcji w dowolnym dniu w ramach ważności wizy. Innymi słowy, nie wszyscy członkowie grupy muszą wjechać do Turcji w tym samym dniu.) Poza tym, wszelkie warunki (jeśli jakiekolwiek) do wniosku o e-wizę muszą być spełnione przez wszystkich członków grupy.

Podczas korzystania z systemu e-wiza, link do utworzenia wniosku grupowego znajdą Państwo wybierając kraj pochodzenia i datę przyjazdu do Turcji. Opiekunowie grup powinni podać jeden adres e-mailowy, z którego będą korzystać podczas składania wniosku grupowego. Na podany adres e-mailowy Ministerstwo Spraw Zagranicznych prześle przykładowy plik w Excelu oraz instrukcję Po przesłaniu listy Ministerstwo Spraw Zagranicznych prześle potwierdzający e-mail zawierający link. W celu kontynuowania, należy kliknąć na link w ciągu godziny. W przeciwnym razie wniosek wygaśnie. Płatności zbiorczej można dokonać po zakończeniu tego etapu. Po otrzymaniu płatności Ministerstwo Spraw Zagranicznych udostępni pobranie e-wiz. Na żądanie rachunek może zostać wystawiony na firmę, która składała wnioski w imieniu wnioskodawców.

Opłata manipulacyjna pobierana jest w celu pokrycia kosztów międzynarodowych transakcji.

15 faktów, które musisz znać przed złożeniem wniosku

www.evisa.gov.tr jest portalem rządowym administrowanym przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Turcji.

Istnieje możliwość utworzenia wniosku o e-wizę dla osoby indywidualnej, rodziny (minimum 2 osoby, maksimum 10 osób) lub dla grupy (minimum 10 osób, maksimum 300 osób).

E-wiza jest ważna wyłącznie w przypadku wyjazdów turystycznych i biznesowych.

Klikając na "Złóż wniosek teraz" i wybierając obywatelstwo mogą Państwo sprawdzić, czy są Państwo uprawnieni do uzyskania e-wizy. Każdy podróżny, włącznie z niemowlętami i starszymi dziećmi, musi uzyskać oddzielną e-wizę. (Nawet w przypadku gdy starsze dzieci/niemowlęta są wpisane w paszport rodzica)

Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od momentu wjazdu do Turcji. W zależności od obywatelstwa, mogą istnieć dodatkowe wymogi. Informacje na ten temat można otrzymać po wybraniu obywatelstwa i daty podróży.

Informacje na temat opłaty za e-wizę można uzyskać klikając na "Złóż wniosek teraz" i wybierając obywatelstwo.

Płatności można dokonać wyłącznie kartą kredytową/debetową Mastercard, Visa lub UnionPay. Karta nie musi być wystawiona na Państwa nazwisko. Prosimy upewnić się, że Państwa karta posiada system "3D Secure" i że można za jej pomocą realizować transakcje międzynarodowe.

Po otrzymaniu "wiadomości weryfikującej adres e-mail" należy kliknąć przycisk "zatwierdź" i dokonać płatności w ciągu 24 godzin. W innym przypadku Państwa wniosek wygaśnie a system nie zaakceptuje płatności, co wiąże się z koniecznością złożenia nowego wniosku.

Prosimy poinformować Dział Wsparcia (poprzez "Formularz kontaktowy" w zakładce "Skontaktuj się z nami" na stronie głównej) o wszelkich zawieszonych lub niezrealizowanych transakcjach. Prosimy o nieskładanie wniosku od nowa ani o niedokonywanie płatności, chyba że otrzymają Państwo taką instrukcję. W przypadku niedokończonych transakcji Ministerstwo nie odpowiada za dodatkowe płatności i nie dokonuje zwrotu pieniędzy.

Opłata za e-wizę jest przyjmowana tylko w USD. Nie trzeba posiadać konta USD. Równowartość tej kwoty zostanie potrącona w lokalnej walucie z Państwa konta.

Po dokonaniu płatności otrzymają Państwo e-mailem link do pobrania e-wizy. E-wizę należy wydrukować i zachować podczas wjazdu i wyjazdu z Turcji.

Okres ważności e-wizy różni się od długości pobytu. Do Turcji można wjechać w dowolnym czasie z zachowaniem okresu ważności. Uwaga! W przypadku, gdy planują Państwo wjechać do Turcji wcześniej niż data podana na e-wizie, należy złożyć kolejny wniosek.

Turcja i Polska

Stosunki dyplomatyczne pomiędzy Osmanami (Imperium Osmańskim) i Królestwem Polskim zostały nawiązane w 1414 roku, ponieważ oba państwa były bezpośrednimi sąsiadami od późnego średniowiecza do końca 18. wieku.

600-lecie nawiązania stosunków dyplomatycznych było obchodzone w 2014 roku.

Kontakt

Ul. Krakowskie Przedmiescie 19/1
Warszawa, Polski
+48 22 826 62 88 - 89

Email: info@turcja.org.pl
Website: www.turcja.org.pl

Turcja Broszury